Juoksukengän anatomia osa 2

Posted by Teukka Niskanen on

Mielenkiinnolla olen seurannut pöhinää maratonin mahdollisesta juoksemisesta alle kahden tunnin. Ihan tällä syönnillä en siihen usko, mutta todennäköisesti joskus se tullaan rikkomaan. Jokainen voi miettiä mitä se tarkoittaa vauhtina jokaista kilometriä kohden. Uskon mahdollisuuteen viilata fyysinen suorituskyky sille tasolle, että se on mahdollista ja ei ollenkaan mahdotonta. Ennätysjahtiin on valjastettu kolme tämän hetken kovimpia miesmaratoonareita ja epävirallinen ennätyskoe on tarkoitus tehdä Monzan moottoriurheiluradalla. Kahden tunnin alitusta jahtaa myös Kenesisa Bekele tulevalla Lontoon maratonilla, ihan virallisella maratonreitillä ja ilmeisesti Niken tossuilla.

Urheiluvälinejätti Nike on masinoinut tämän ennätysjahdin ja Niken mukaan kyseessä on aivan uudentyyppinen juoksujalkine. Nike Zoom Vaporfly (Elite) malli on modifioitu ennätysyritystä varten ja jalkineen rakenteissa on käytetty hiilikuitua. Tässä tapauksessa on näkemättä vaikea kommentoida jalkineen rakenteellisia ratkaisuja? Linkin takana olevassa New York Timesin artikkelissa kerrotaan lusikan muotoisesta hiilikuidusta valmistetusta kappaleesta, joka uutisoinnin mukaan sijaitsee jalkineen välipohjassa tai pohjallisessa? Sen kerrotaan toimivan jousen tavoin, varaten ja vapauttaen energiaa. Näinhän tapahtuu jalkaterän lihasten luonnollisessa toiminnassa, ne toimivat kuin elastinen jousi. CT kuvan perusteella hiilikuitulevy myötäilee jalkineen sisäpohjan rakennetta ja sen todellisesta funktiosta ei voi sanoa enempää. Se on loistava materiaali monestakin syystä, mutta omasta mielestäni sen täytyy kommunikoida jalkineen välipohjan muiden rakenteiden kanssa, joista muodostuu kokonaisuus. Yksistään pelkkä hiilikuitulevy ei saa ihmeitä aikaan.

Muutama sananen omasta historiastani. Olin kotimaisella Karhulla tuotekehitystehtävissä noin 7 vuotta ja tuona aikana oli tarkoitus nostaa raskaasti kyntävä juoksujalkineiden tuotekehitys uuteen nousuun. Työparinani oli tuolloin oppi-isäni ja nykyinen mentorini Matti Salminen, todellinen mestari. Yhdessä Matin kanssa saimme aikaan Karhu M-Series malliston ja sen pohjarakenne ACS (Anatomic controlling system) sai patentin vuonna 2005. Hiilikuitua käytimme yhtenä osana pohjakomponentin rakenteita jo tuolloin, mutta vain yhtenä osana kokonaisuutta. Hiilikuitulevy oli tarkasti muotoiltu ja muotissa tehty kappale, jonka tarkoituksena oli seurailla jalkaterän luisen rakenteen anatomiaa, yhdessä pohjakomponentin muiden rakenteiden kanssa. Tavoitteena oli lyhentää kontaktiaikaa alustaan ja tukea jalkaterän luonnollista liikemekaniikkaa askeleen eri vaiheissa. Tuona aikana Jyväskylän yliopistolla tehtiin mittava tutkimus, jossa vertailtiin eri valmistajien juoksujalkineita keskenään, erilaisilla menetelmillä ja tieteellisin kriteerein. Mainitsen tässä yhteydessä vain tärkeimmät, jotka Karhu M-sarjan jalkineilla saavutettiin. Juoksumatolla toteutetussa juoksun taloudellisuuden tutkimuksessa testihenkilöt kykenivät juoksemaan 4% pienemmällä hapenkulutuksella ja 4-5 lyöntiä alhaisemmalla syketaajuudella, kuin verrokkijalkineilla juostessa. Sama ilmiö toistui juostaessa eri nopeuksilla ja korostui nopeassa juoksussa. Hetkelliset kuormitusarvot (impact peak, jalan törmätessä alustaan) 34% pienemmät kuin verrokkijalkineilla. Tutkimuksen nopein ja tasapainoisin rullausefekti törmäysvaiheesta päkiätyöntövaiheeseen. Ihan vaan muutamia mainitakseni ja osoituksena siitä, että hiilikuidun käyttö ei ole mitenkään uusi keksintö juoksujalkineita suunniteltaessa. Merkittävä erohan tässä kaikessa uutisoinnissa on se, että sen tekee jättiläinen ja sillä on uutisarvoa, lisättynä alle kahden tunnin alitukseen tähtäävällä maratonennätyksellä, sekä sitä varten tehdyillä juoksujalkineilla.

Karhu M-Series oli aikansa legenda ja suuri yleisö löysi sen vasta sitten kun arkkua naulattiin kiihtyvällä tahdilla ja tossuja myytiin markettien alelaareissa. Suurin toivein ja historia huomioiden uskallettiin vuonna 2013 herättää eloon uusi tuleminen FEET merkillä. Tässä vaiheessa oli jo selkeä suunnitelma pohjarakenteesta ja sen materiaaleista, myös mahdollisuudesta tehdä vielä parempaa tarvittavilla muutoksilla. Hiilikuitua käytämme edelleen, koska sen tuomat edut ovat aivan selkeät. Millään harmaalla alueella en nyt koe liikkuvani, eikä se ole koskaan käynyt edes mielessä. Tarkoitukseni on vilpitön, auttaa juoksua harrastavia ihmisiä välttämään rasitusvammoja ja pääsemään niistä eroon.

Kirjoitukseni tarkoituksena ei ole missään muodossa moittia Niken ratkaisuja ja painitaan vähän eri kontekstissa, kun FEET juoksujalkineiden tavoitteena on saavuttaa kansan syvät rivit vs Niken ennätysyritykseen modifioidut huippuravureiden jalkineet. Ne tuskin tulevat sellaisenaan kaiken kansan saataville. Pisteet annan yrityksestä tehdä tuotekehityksen eteen muutakin kuin sen mitä tämänhetkinen markkinointisanoma antaa ymmärtää.

Tässä yksi monista artikkeleista Niken jalkineisiin liittyen. Toimituksellinen artikkeli, johon on syytä suhtautua kriittisesti.

https://www.nytimes.com/2017/03/08/sports/nikes-vivid-shoes-and-the-gray-area-of-performance-enhancement.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur&_r=2

Older Post Newer Post